Pages

Saturday, June 16, 2012

Alkisah Jodoh?

Salam semua.

Dah lama kan mak tak apdet dengan bebelan mengarut? Actually mak banyak benda nak menulis, tapi selalu je penyakit mim alif lam sin tu mengganggu. Kuat betul penangan penyakit tuh sampai even ada mentol banyak2 menyala kat otak mak ni, sanggup badan ni abaikan begitu sahaja. Tapi, kali ni insyaAllah mak akan cuba mengabehkan tulisan ini.

Anda percaya pada jodoh?

Ada apa pula dengan jodoh tu?

Kenapa kali ni mak memilih untuk menulis tentang jodoh? Ada sebabnya...

Yang sebenarnya, suami mak ada rakan sebilik-rumet lah kata pendeknya. rumet dia ni belum kawen lagi, umor lebih 2 tahun dari umor mak n suami mak. Alkisahnya, mak pun ada sorang kawan cikgu satu sekolah yang umor lebih 2 tahun jugak dari mak, and masih mencari bakal suami. Mak pun setelah berbincang *konon* dengan suami mak, mak cadangkan nak kenalkan rumet suami mak dengan kawan mak nih.

Puas mak cerita pasal kawan mak ni kat rumet suami mak masa mak gi melawat suami mak kat Kapit cuti beberapa bulan lepas. Dia nampak macam ok, tapi tak nak bagi kata putus. Nak dia tak kata, Tak nak pun dia tak sebut. Mak pulak, bila balik semenanjung, cuba lah cakap ngan kawan mak. Cerita serba sikit tentang rumet suami mak ni. kawan mak ok, line clear. Setuju je nak dikenalkan. Mak pun dah tunjuk gambar rumet suami mak, dia kata ok je. :)

Cuti sekolah penggal 1 lepas, rumet suami mak balik sama semenanjung sama ngan suami mak. Nak tunggu flight ke Kedah malam tu lepas sampai KL tengahari tu, mak bawak dia gi IKEA. Ngidam meatball katanya. Sambil2 tu, mak cuba lagi cucuk2 jarum. Mak kata nak bagi no fon dia kat kawan mak, n vise versa. Dia tetap tak bagi kata putus. Bagi pun tak kata, Tak bagi pun tak sebut. Last2 mak hampir give up. Bila mak bagitau kawan mak, dia pun sama. Dia kata kalau rumet suami mak tak nak, takpelah. Jadi mak rasa mak nak berhenti di situ. Lantaklah diorang. Rumet suami mak ni katanya belum ready nak share hidup dia dengan sape2.

 Alkisahnya...

Suami mak suruh tanya kawan mak dia sekolah menengah kat mana dulu sebab kebetulan pulak, rumet suami mak ni pernah sekolah kat Langkawi, kampung kawan mak tu. Mak pun tanya...bila kawan mak dah jawab, mak bagitau suami mak, suami mak pun tanya rumet dia...

Rupa-rupanya...

Kawan mak dengan rumet suami mak ni SATU KELAS masa form 2 dulu kat satu sekolah menengah di Langkawi tuh. Kebetulan pulak rumet suami mak ni memang pernah cite kat suami mak dia pernah sekolah kat Langkawi satu ketika dulu. Tu yang dia suruh mak tanya kawan mak tuh. Dan-dan rumet suami mak tanya kawan mak *melalui mak* dia kenal tak MEGAT.

Haruslah kawan mak kenal! Sebab katanya Megat tu musuh ketat dia masa kat skolah! Diorang selalu fight untuk dapat no 1 kat kelas tu. And rumet suami mak selalu kalah kat kawan mak. Lah, sebelum ni bukan main lagi masa mak tunjuk gambar kawan mak kat rumet suami mak n vise versa, dua2 takde pun nak cam muka masing2. Rupanya dua2 menyimpan kenangan dari zaman sekolah menengah sampai sekarang. Dan rumet suami mak pun ada bagitau suami mak, dia memang dah lama cari musuh ketat dia nih. And finally, dia sendiri yang mintak no fon kawan mak tu. Alhamdulillah.

Sekarang? Mak tak tau la rumet suami mak tu dah kol kawan mak ke belum. Mak harap dah la. Jalan dah terbukak ni, tinggal usaha masing2 and DOA je. :)

Mak doakan semoga ada yang baik untuk mereka berdua ni. Amin..

Mak excited ni nyah! Sebab mak tak sabar nak tengok diorang berbaik! Semoga diorang berjodoh! Aminnnnnnnn :) *moh 40 orang aminkan doa mak ni. moga2 hujung tahun ni naik pelamin*

Jadi...

anda percaya pada jodoh?

:)

*mak pun ada kisah sendiri tentang jodoh ni dengan suami mak. Nanti mak cerita*

1 ::sok sek:::

diyanordin said...

ahahaha.. kelakar.
Bagus betul la tukang cari jodoh ni :P

 

Template by Best Web Hosting